A GIMP képszerkesztő felülvizsgálata

A GIMP képszerkesztő felülvizsgálat

 

Amikor valaki az Adobe Photoshop ingyenes alternatíváját keresi, a GIMP képszerkesztő mindig az első program, amelyről az emberek beszélnek. Az 1996 legelején indított program az egyik legrégebbi, még mindig aktív fejlesztés alatt álló nyílt forráskódú képszerkesztő program, és még ma is ingyenes és nyílt forráskódú. (Hivatalos honlapja itt)

Hogyan viszonyul a GIMP a ma kapható professzionális képszerkesztő szoftverekhez? Megállja a helyét professzionális környezetben? Könnyen tanulható? Mindezekre a kérdésekre és még sok másra is választ adunk a GIMP részletes áttekintésében.

 

Nézzük meg közelebbről a GIMP képszerkesztő programot

Amikor egy képszerkesztő programról írunk egy áttekintést, igyekszünk betartani néhány konkrét kritériumot, hogy minden program tisztességes esélyt kapjon arra, hogy egyenlő feltételek mellett mutassa meg képességeit.

Ezt szem előtt tartva, itt vannak az elemek, amelyeket megvizsgálunk:

  • az alapvető szerkesztőeszközök,
  • az automatikus beállítási eszközök,
  • az egyedi bónusz funkciók,
  • a könnyű használat,
  • az új felhasználók számára rendelkezésre álló tananyagok,
  • valamint az, hogy milyen technikai támogatásra számíthatsz a fejlesztőktől, ha problémába ütközöl.

 

Alapvető szerkesztőeszközök

Ezek azok az eszközök, amelyek egy olyan képszerkesztőt, mint a GIMP, megalapoznak vagy megtörnek. A pixelek szerkesztése az elsődleges feladata, ezért az eszközöknek alkalmasnak, beállíthatónak és érzékenynek kell lenniük.

A klónozó/gyógyító ecsettől az égető/elkerülő eszközig a GIMP összes ecsetalapú eszköze kiváló, még akkor is, ha nagy felbontású képeken dolgozunk. A GIMP ecsetrendszere lenyűgöző mértékű testreszabhatóságot tesz lehetővé, így bármilyen valós közeg újrateremtése lehetséges, és néhány olyan is, amely fizikai anyagokkal valószínűleg nem is lenne lehetséges.

Alapvető szerkesztőeszközök

A kézi szerkesztőeszközök mindegyike ugyanazt az ecsetrendszert használja, így az attribútumok hamar megszokottá válnak. Kipróbáltunk olyan fizetős szoftvereket, amelyek tanulhatnának egy-két dolgot a GIMP ecsetjeitől. Az ecsetekkel mindig lehet a processzor által kezelhető határértékekig feszegetni, de soha nem találkoztunk olyan helyzettel, amikor egy ecset normál használat során késlekedett vagy nem reagált volna.

 

A GIMP kijelölő eszközei is elsőrangúak

Bár lehetne egy kicsit felhasználóbarátabb, amikor a GIMP néhány bonyolultabb beállítási lehetőségéről van szó a A transzformációs eszközök az alapvető eszköztár utolsó darabjai, és a GIMP elég jól kezeli őket a hasznos túlméretezett fogantyúknak köszönhetően, amelyeket a GIMP 2.8-ban egy nagyobb, általános használhatósági javítási cél részeként építettek be.

Az Unified Transform eszköz szinte bármit kezel, amit csak hozzáadunk a forgatástól a perspektivikus nyírásig, ami egy kicsit furcsává teszi, hogy a GIMP még mindig fenntart külön eszközöket minden egyes ilyen opcióhoz, de ez csak egy kisebb probléma, ami a túl sok lehetőséggel összezavarhatja az új felhasználókat.

Mindent egybevetve, a GIMP alapvető eszközei elég lenyűgözőek, és könnyen felveszik a versenyt az olyan programokban található eszközökkel, mint a Photoshop és az Affinity Photo.

Nézzük meg közelebbről a GIMP képszerkesztő programot

 

GIMP képszerkesztő automatikus beállítások

Míg a GIMP alapvető szerkesztőeszközei tökéletesen alkalmasak, az automatikus beállítások világában nem állja meg a helyét. Szép szűrőkkel rendelkezik, amelyekkel néhány igen lenyűgöző hatást lehet létrehozni, de ezek nagy része közelebb áll a játékokhoz, mint a termelékenység növeléséhez.

Ha valami fejlettebbre vágysz, például tartalomérzékeny kitöltésre, akkor egy harmadik féltől származó bővítményt kell telepítened, például a Resynthesizer-t.

Szeretjük a GIMP plugin rendszerét, de jó lenne, ha néhány ilyen fejlett funkciót beépítettek és a fejlesztők hivatalosan is támogatnák. Ehhez képest a Photoshop nemrégiben egy egész sor automatikus beállítással bővült, amelyeket gépi tanulási algoritmusok hajtanak.

Egyetlen kattintással kicserélhetsz egy teljes égboltot, eltávolíthatod a foltokat, vagy akár az arckifejezésen is változtathatsz. Persze ezek egy része is még csak a kezdő stádiumban van, de még mindig fényévekkel a GIMP előtt járnak.

 

A GIMP bővítése bővítményekkel

A pluginok olyan harmadik féltől származó szoftverek, amelyek a GIMP-be integrálva új funkciókat és funkciókat biztosítanak. A GIMP mindig is nyílt forráskódú szoftver volt, ami azt jelenti, hogy bárki letöltheti a forráskódot, hogy megnézze, hogyan működik, ez egy álom a plugin-fejlesztők számára.

Ennek eredményeképpen hatalmas könyvtárnyi ingyenes bővítmény áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a GIMP működésének teljes testreszabását. Hozzáadhatjuk a RAW-fotószerkesztés támogatását, a CMYK színeket a nyomtatáshoz, vagy csak egy csomó őrült vicces effektet.

 

Könnyű használat

Azok számára, akik még soha nem használtak képszerkesztőt, a GIMP képszerkesztő elsőre nagyon zavaró lehet. Még azok számára is, akik más képszerkesztő programokkal már némileg tisztában vannak, a GIMP megközelítése néha kissé ellentmondásosnak tűnhet. A felhasználói felület teljes testreszabhatósága nagyban megkönnyítheti a használatot, de minden attól függ, hogy milyen típusú projektekhez használod a GIMP-et.

Annak ellenére, hogy senkinek sem kellene a GIMP-et könnyen használhatónak tartania, valójában sokkal felhasználóbarátabb, mint korábban volt. Csak nemrég kezdte el alapértelmezett beállításként beállítani az Egyablakos módot, mivel az új felhasználók gyakran végezték úgy, hogy fontos paneleket zártak be, és nem tudták, hogyan állítsák vissza őket. Nagy reményeket fűzünk a használhatóság javulásához a GIMP következő verziójában.

 

A GIMP képszerkesztő megtanulása

Nagyon szeretnénk, ha a GIMP szánna egy kis időt arra, hogy segítsen az új felhasználóknak, de ehelyett egyből a mélyvízbe dobja az embert. A legtöbb összetett program, mint például a képszerkesztő programok, ma már egy üdvözlő képernyővel érkezik, amely bemutatja az új felhasználóknak az alapokat, és néhány linket ad a bemutató forrásokhoz, de a GIMP még nem tartalmaz semmi ilyesmit.

A GIMP képszerkesztő megtanulása

Technikai támogatás a GIMP-hez

Ez az a terület, ahol sok felhasználónak meggyűlik a baja az ingyenes szoftverekkel, és ez alól a GIMP sem kivétel. Mivel a fejlesztők nagyon nagylelkűen, ingyen osztják meg velünk kemény munkájukat, nincs külön technikai segélyvonal, amelyet felhívhatnál, ha bajba kerülsz.

Ehelyett a fejlesztők elavult technikai dokumentációjával és rengeteg fórumbejegyzéssel kell számolnod. Ha jól bánsz a keresőmotorokkal, talán megtalálod a válaszokat a kérdéseidre, de a találatok nagy része a GIMP régebbi verzióival foglalkozik, vagy egyszerűen csak hiányos, vagy teljesen téves megoldásokat ad.

 

Amit nem szeretünk a GIMP képszerkesztő programban

A GIMP-ben a képszerkesztésnek csak két olyan területe van, amellyel folyamatosan problémáink vannak:

  • az első a rétegek;
  • második a tipográfia.

Vitathatóan három is lehetne, mivel a GIMP nem kezeli megfelelően a képek nyomtatásához használt CMYK színteret, bár mi már nemigen nyomtatunk képeket.

A jelenlegi rétegrendszerrel viszonylag könnyű rétegalapú szerkesztést és kompozitálást végezni, de más szerkesztőkhöz képest ez is kissé korlátozott. A GIMP nem támogatja a korrekciós rétegeket, ami sokkal nehezebbé teszi a nem-destruktív munkafolyamatot. Nem lehet egyszerre több réteget kijelölni, így több objektum mozgatásához a rétegcsoportokra és a kapcsolt rétegekre kell hagyatkozni.

Ez nem jelent problémát, ha csak három réteg van, de ha egy összetett képkompozitot próbálsz meg feldolgozni, amely több tíz vagy akár több száz réteget tartalmaz, akkor hamarosan bajba kerülsz a réteghierarchiával és a láthatósággal.

A szöveg beállítása szintén szükségtelenül bonyolult a GIMP-ben. A szövegrendszer eléggé alkalmas, ha csak néhány szót adsz hozzá vízjelként vagy valami hasonlót, de ha bármilyen más szerkesztést alkalmazol a szövegre, mint a Move vagy Scale parancsot, akkor elveszíted a tartalom szerkesztésének lehetőségét.

 

Végső gondolatok a GIMP képszerkesztő szoftverről

Bár nem mindig a legcsiszoltabb program, a GIMP a szabad szoftverek világának igazi ékköve. Néha gúnyolódunk rajta, de lenyűgöző példája annak, hogy mire képes egy elkötelezett fejlesztőcsapat, akik elég nagylelkűek ahhoz, hogy munkájuk eredményét ingyenesen megosszák velünk.

A GIMP jövője fényesnek tűnik a közelgő megjelenésekkel. Bár a fejlesztők még nem határozták meg a kiadás dátumát és valószínűleg még egy jó darabig nem is fogják, boldoggá tesz bennünket a tudat, hogy mindig lesz egy kiváló minőségű, ingyenes képszerkesztő program a világ számára!

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG...